impressie


impressie

Fysiotherapie Leunissen-Spijkerboer
impressie

Project: Verbouwing en uitbreiding Pastorie van Kanne
Locatie: Sint Hubertusstraat Kanne, België

Opdrachtgever: T
estcase Initiatives
Bouwhistoricus:
Coen Eggen
Ontwerp / realisatie:
2016 / 2017-2019

De voormalige pastorie zal gebruikt worden voor het huisvesten en tentoonstellen van een wisselende collectie van vintage designmeubelen. Het gebouw zal daarbij ook gebruikt worden voor bijeenkomsten, presentaties, vernissages etc... De verdiepingen van het hoofdvolume worden geschikt gemaakt voor bewoning. Op de begane grond wordt een kantoor annex Galerie ingericht ten behoeve van exposities op het gebied van moderne kunst en design uit de vorige eeuw. De voormalige Pastorie biedt in de nieuwe opzet een goede harmonie tussen zowel moderne als monumentale expositieruimten en geeft de exploitatie, mede door de vrije ligging met een parkachtige tuin, voldoende mogelijkheden om voor cliënten, geïnteresseerden en passanten presentaties, workshops en vernissages te organiseren. Bij de inrichting van het (semi) publieke gedeelte op de begane grond zal vooral het accent worden gelegd op de zichtbare monumentale onderdelen en toegepaste materialen en technieken die het behoud van de oorspronkelijke neogotische bouwstijl duurzaam waarborgen. De gesloten, niet-monumentale, garage-aanbouw aan de achterzijde wordt vervangen door eigentijdse aanbouw waarin, naar hedendaagse normen een verhoogde, lichte en ruim opgezette expositieruimte is ondergebracht.
De vormgeving van dit bijgebouw vormt een passend contrast met het hoofdgebouw waardoor de karakteristieke verschijning van het monument wordt versterkt. Het vernieuwde bijgebouw wordt gebouwd in hedendaagse, milieubewuste technieken en duurzame materialen.
Vanwege zijn unieke vrije ligging ten opzichte van de naastgelegen kerk en school biedt de tuin aan de voorzijde een royaal en onbekommerd vrij uitzicht vanaf de straat op het monument. Het gazon dat de weg en het object scheidt zal in zijn huidige vorm worden behouden. Het biedt de exploitatie van de galerie daarnaast de mogelijkheid om ook objecten en exposities die voor de buitenlucht geschikt c.q. bestemd zijn aan cliënten, omwonenden en passanten te tonen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan designmeubelen a la Willy Guhl. Ook hierbij zal met de grootst mogelijke zorg de oorspronkelijke uitstraling van het monument en het bijhorende gazon aan de voorzijde worden gewaarborgd. Het achter terrein, dat aan de Brugstraat een voortuin vormt, zal ingericht worden met een passende groenvoorziening en een groene omheining die de privacy van de gebruikers waarborgt. Speciale aandacht gaat daarbij uit naar het onderhoud en behoud van de monumentale boom naast de nieuwe inrit.

Terug