Creatieve herbestemming watertoren Rimburg

Montagefoto van de nieuwe toestand

 

Project: Prijsvraagontwerp voor de creatieve herbestemming van de watertoren te Rimburg Gemeente Landgraaf

Opdrachtgevers: hermansvliegenarchitecten / Heijmans IBC Vastgoedontwikkeling

Ontwerp: 2002

 

Inzending voor de, door de gemeente Landgraaf uitgeschreven, prijsvraag voor de herbestemming van de watertoren te Rimburg. Voor de mijnonderneming, Laura en Vereeniging te Eygelshoven, een van de steenkolenmijnen in het gebied, bouwde het eigen bouwbureau op het hoge plateau bij Rimburg in 1923, een sobere watertoren ten behoeve van de mijn en haar arbeiders. Deze watertoren bestaat uit een beeldbepalend gewapend betonnen skelet met metselwerk vullingen. Dit skelet draagt een betonnen reservoir met een dubbele wand. Het reservoir wordt omhuld door een halfsteens metselwerk wand met kleine ventilatieroosters in het midden van ieder van de acht zijden.

Als herbestemming stellen wij voor de watertoren in te richten als eigen architectenatelier met semi-openbare expositieruimte, de reinwaterkelder aan de voet van de toren willen wij uitbreiden tot bijbehorend woonhuis.

Centraal in de toren plaatsen wij een stalen wenteltrap die alle niveaus ontsluit, inclusief het voormalige bassin. De aantasting van het monumentale skelet beperkt zich tot het gat in de vloer onder het bassin.

 

Betonskelet

 

De verschillende niveaus van het betonskelet worden voorzien van houten vloeren met een onderlinge verdiepingshoogte van 5 meter. Om van binnenuit het spectaculaire open karakter van de toren te blijven ervaren, wordt een vide over de volle hoogte uitgespaard aan de zuidzijde van de toren. Door de trap met glas af te scheiden van de werkplekken is het mogelijk het bovenste niveau te gebruiken als semi-openbare expositieruimte. Op vast te stellen tijden kunnen geÔnteresseerden de toren beklimmen om wisselende exposities te bekijken of om van het uitzicht te genieten. De reinwaterkelder van 20x10 meter wordt ingericht met slaap- en badruimten, daglicht komt naar binnen door de patio's. Boven op het bassin "zweeft" een verschoven volume met gelijke afmetingen dat zich in tegenstelling tot het bassin opent naar alle zijden. In dit volume bevinden zich de eet- en woonruimten van het woonhuis. Vanuit deze verhoogde woonkamer heeft men een prachtig uitzicht over de velden. Op het vloerniveau van het reinwaterbassin wordt de woning gekoppeld aan de toren. Door het verlagen van de vloer onder de toren ontstaat een monumentale entree die de toren met architectenbureau en expositieruimte, en indirect het woonhuis in en op het reinwaterbassin, ontsluit. Eenmaal in deze ruimte ervaart men de interne verticale ruimtelijkheid van de toren en de horizontale oriŽntatie naar het landschap en de woonruimten. Tegenover de verdiepte entree ligt een grotere ruimte van waar uit de toren in volle glorie kan worden ervaren, deze ruimte kan gebruikt worden als vergaderruimte. Rondom deze compositie van toren, reinwaterkelder en nieuwe toevoegingen dient de natuur zo min mogelijk worden aangetast. 

Maquette

 

Terug